Συνεργάτες
Η AIMPLAS, Κέντρο Τεχνολογίας Πλαστικών με έδρα τη Βαλένθια από το 1990, είναι μια ιδιωτική μη κερδοσκοπική ένωση με +650 συνδεδεμένες εταιρείες. Παράγει νέες γνώσεις και τεχνολογίες που μεταφέρονται στις εταιρείες, βοηθώντας τις να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα.
Η AIMPLAS αποτελείται από 170+ υψηλά καταρτισμένους επαγγελματίες με τεράστια εξειδίκευση σε πλαστικά υλικά και προϊόντα για διαφορετικούς τομείς. Διαθέτει 20+ πιλοτικές μονάδες με τις πιο σχετικές τεχνολογίες παραγωγής πολυμερών/πλαστικών/σύνθετων που υπάρχουν στη βιομηχανία, καθώς και εργαστήρια χημικού, μορφολογικού, μηχανικού και φυσικού χαρακτηρισμού απορριμμάτων, υλικών και προϊόντων.
Η AIMPLAS διαθέτει ευρεία τεχνογνωσία στις τεχνολογίες ανακύκλωσης, σύνθεσης και ειδικής υποβοηθούμενης επεξεργασίας, που έχει αποκτηθεί σε κοινοτικά και εθνικά έργα. Έχει αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχημένων περιπτώσεων R&D&I σε έργα της ΕΕ: 9 FP5 (1 ως συντονιστής), 20 FP6 (10 ως συντονιστής), 34 FP7 (10 ως συντονιστής), 11 LIFE+ (7 ως συντονιστής) και CIP Eco-Innovation (3 ως συντονιστής), 33 H2020 (12 ως συντονιστής), 2 Leonardo και 2 Intelligent Energy Europe. Το έργο BREAD4PLA, το οποίο συντόνισε η AIMPLAS, βραβεύτηκε ως ένα από τα εξαιρετικά έργα της 25χρονης ιστορίας του προγράμματος LIFE. Η AIMPLAS θα χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία της στη διαχείριση έργων για να εξασφαλίσει την επίτευξη των στόχων και τη βέλτιστη κατανομή των πόρων.
Η AIMPLAS διαθέτει 1) επιχειρηματική γραμμή βιωσιμότητας και ανακύκλωσης, της οποίας οι δραστηριότητες R&D επικεντρώνονται στη διαχείριση πλαστικών απορριμμάτων, την ανακύκλωση και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, 2) εμπειρία στον οικολογικό σχεδιασμό, την ανακυκλωσιμότητα και τις νέες εφαρμογές για ανακυκλωμένα πλαστικά, 3) πιλοτικές μονάδες τελευταίας τεχνολογίας για ανακύκλωση και σύνθεση, 4) αναγνώριση από την Der Bleu Engel για την επαλήθευση των ανακυκλωμένων προϊόντων.
Οι δραστηριότητες διάδοσης είναι ζωτικής σημασίας για την AIMPLAS, η διεξαγωγή τεχνικών συνεδρίων και η παρακολούθηση σχετικών εκδηλώσεων σε επίπεδο ΕΕ ως ομιλητής ή/και με δικό της περίπτερο. Επίσης, λαμβάνει μέρος σε διεθνή και εθνικά ερευνητικά δίκτυα και τεχνολογικές πλατφόρμες και συμμετέχει σε 22 Επιτροπές Τυποποίησης. Η AIMPLAS θα συμμετάσχει σε δραστηριότητες βελτιστοποίησης του σχεδιασμού παγίδων και επιχειρησιακής αναθεώρησης, μεταφοράς τεχνολογίας και προετοιμασίας μάρκετινγκ.
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΠ) είναι το 3ο παλαιότερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Από το 1920 συμβάλλει σταθερά και διαρκώς στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της Ελλάδας και της Ευρώπης, πραγματοποιώντας βασική και εφαρμοσμένη έρευνα στις γεωργικές επιστήμες. Το ΓΠΠ διεξάγει το 1/3 της γεωργικής έρευνας στην Ελλάδα. Η πανεπιστημιούπολη του ΓΠΠ είναι ένα συγκρότημα 16 κτιρίων που αποτελείται από αμφιθέατρα, 41 πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια, μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, συμπλέγματα υπολογιστών, εκτεταμένες γεωργικές εγκαταστάσεις (δενδροκομείο, αμπελώνας, πειραματικά χωράφια, κήπος με λουλούδια, θερμοκήπια, στάβλο προβάτων, κοτέτσι, γαλακτοκομικές εγκαταστάσεις, δεξαμενές υδατοκαλλιέργειας). Το ΓΠΠ αριθμεί 178 άτομα ακαδημαϊκό προσωπικό, 300 άτομα υποστηρικτικό προσωπικό, 3.000 φοιτητές, 450 MSc φοιτητές και 250 PhD φοιτητές. Τα προγράμματα χρηματοδότησης της έρευνας του ΓΠΠ προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα καθώς και από ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ και της Ελλάδας (δηλαδή, το ΓΠΠ τα τελευταία 4 χρόνια συμμετείχε, ως επικεφαλής ή εταίρος σε 53 έργα της ΕΕ).
Οι συνεισφορές του ΓΠΠ αντιμετωπίζουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή ζωή των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών: ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων, διατήρηση υδάτινων πόρων, βιολογική γεωργία, εναλλακτικές πηγές ενέργειας, βιοτεχνολογικές εφαρμογές στη γεωργία, τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών, δασοκομία και διαχείριση φυσικού περιβάλλοντος. Το Εργαστήριο Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας του ΓΠΠ ασχολείται με την έρευνα σχετικά με τη συστηματική, τη βιολογία και την οικολογία φυτοφάγων, αρπακτικών και ελεύθερα-ζώντων εντόμων και ακάρεων, τη βιολογία και οικολογία των παρασιτοειδών εντόμων, την ολοκληρωμένη καταπολέμηση παρασίτων ζώων σε καλλιέργειες αγρού και θερμοκηπίου, την επιτήρηση, βιολογία, οικολογία και έλεγχο εντόμων και ακάρεων σε αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και εντόμων σημασίας για τη δημόσια υγεία, με τις τροφές και τα ενδιαιτήματα, τη βιολογία, την οικολογία και τον έλεγχο ξυλοφάγων εντόμων, τη βιολογία, οικολογία και έλεγχο εντόμων στα δασικά οικοσυστήματα, τη σημειοχημική των εντόμων, την επιτήρηση, βιολογία και οικολογία μικροαρθρόποδων λιβαδιών.
Το Εργαστήριο Αγροτικής Ζωολογίας και Εντομολογίας θα ασχοληθεί κυρίως με δοκιμές στην Ελλάδα, με δραστηριότητες διάδοσης και την παρακολούθηση των kpi.
Η PROBODELT γεννήθηκε το 1995 με στόχο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων για έναν εύλογο και λογικό έλεγχο των παρασίτων. Από την αρχή αναπτύχθηκαν κάποιες στρατηγικές και εφαρμόστηκαν κάποιες μέθοδοι με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η προσέγγιση της PROBODELT, που βασίζεται στην ενσωμάτωση διαφορετικών τεχνικών ελέγχου και τη λεπτή ρύθμιση των απλών συστημάτων εφαρμογής, έχει δώσει σε αυτή την εταιρεία καλή φήμη και τη διατήρησε παγκοσμίως στην αιχμή της τεχνολογίας. Παράσιτα που επί του παρόντος ελέγχονται με τις τεχνικές της PROBODELT είναι το ζεστό ρύζι (Chilo suppressalis) στην Καταλονία (δέλτα του Ebro και οι ορυζώνες του Pals) και στη la Camargue (Δέλτα Roïne, Γαλλία), η μεσογειακή μύγα (Ceratitis capitata) σε εσπεριδοειδή και περιοχές με γλυκά φρούτα στην Καταλονία, την País Valencià, τη Μούρθια, την Ανδαλουσία, την Aragó και τις Βαλεαρίδες νήσους, το σκώρο της αγκινάρας (Gortyna xanthenes) στην Καταλονία, τη μύγα της ελιάς Bactrocera oleae στα νότια της Καταλονίας και τη νυχτοπεταλούδα (Plutella xylostella) στην Καταλονία.
Η PROBODELT είναι μια πρωτοπόρος ΜΜΕ στον έλεγχο παρασίτων, με 1 εκατομμύριο πωλήσεις παγίδων το 2020 σε 5 χώρες, που ειδικεύεται σε φερομόνες και παγίδες για την ανίχνευση, ανάλυση, χαρτογράφηση και διαχείριση μαζικής παγίδευσης παρασίτων σε γεωργικές καλλιέργειες, δασικές περιοχές και αποθηκευμένα αγαθά. Θα ασχολείται κυρίως με τη βελτιστοποίηση παγίδευσης και διαταραχής του ζευγαρώματος, θα παρέχει συμβουλές για εφαρμογές αποτελεσματικών μεθόδων μαζικής παγίδευσης και διαταραχής του ζευγαρώματος καθώς και σε δραστηριότητες διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου.
Το Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας (UL, 1919), το οποίο σήμερα ενσωματώνει 23 σχολές, υπήρξε ο μεγαλύτερος και ποιοτικότερος σλοβενικός επιστημονικός και ερευνητικός οργανισμός. Περισσότεροι από 3.500 ερευνητές εργάζονται στο UL και συνεισφέρουν τακτικά σχεδόν το 50% όλων των διεθνώς αναγνωρισμένων επιστημονικών δημοσιεύσεων από τη Δημοκρατία της Σλοβενίας. Το UL είναι πολύ ενεργό σε διεθνή ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα και έργα, ειδικά στα Προγράμματα Πλαίσιο της ΕΕ (FP7, H2020), όπου κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων πανεπιστημίων και ερευνητικών οργανισμών από τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ (ΕΕ 13). Συμμετέχοντας σε αναπτυξιακά έργα που χρηματοδοτούνται από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, το UL συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη υποδομών, στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην οικονομική ανάπτυξη της Σλοβενίας.
Το Πανεπιστήμιο προσφέρει στους ερευνητές ένα διεγερτικό ερευνητικό περιβάλλον, ανοιχτές ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη και περαιτέρω κατάρτιση που είναι απαραίτητη για ερευνητική εργασία. Η ερευνητική δραστηριότητα της Βιοτεχνικής Σχολής καλύπτει ένα ευρύ φάσμα βιοεπιστημών. Οι ερευνητές της Σχολής ασχολούνται τόσο με τη θεμελιώδη όσο και με την εφαρμοσμένη έρευνα και σε αυτή τη μορφή συνεργάζονται εντατικά στην πράξη. Εκτός από τις βασικές βιολογικές επιστήμες, το έργο τους χαρακτηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από αλυσίδες αξίας αγροδιατροφικών και δασικών-ξυλικών και από τη διαχείριση των φυσικών πόρων. Η έρευνα στον τομέα της γεωργίας καλύπτει το φάσμα της τεχνολογίας, τη βελτιστοποίηση της παραγωγής τροφίμων και επεξεργασία, γενετική, παιδολογία, τυπολογία, ταξινόμηση και αξιολόγηση του τοπίου, πολεοδομία, αρχιτεκτονική τοπίου και οικολογία αστικού χώρου. Στον τομέα της φυτοπροστασίας οι ερευνητικές δραστηριότητες συνδέονται κυρίως με την ανάπτυξη, βελτιστοποίηση και εφαρμογή περιβαλλοντικά αποδεκτών μεθόδων καταπολέμησης παρασίτων των φυτών (βιολογικές και βιοτεχνικές μέθοδοι, IPM, φυτά συντροφιάς κ.λπ.).
Η Βιοτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνα θα συμμετέχει κυρίως σε δοκιμές καταλληλότητας με παγίδες και σκευάσματα MD, παρακολούθηση kpi και δραστηριότητες διάδοσης.
Το Universitat de Lleida (UdL) είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που ασχολείται με τη διδασκαλία, την έρευνα και τη μεταφορά τεχνολογίας σε διάφορους τομείς της επιστήμης και της ανθρωπότητας. Κατέχει κυρίαρχη θέση στις γεωπονικές και δασοκομικές μελέτες, που συγκεντρώνεται στην Πανεπιστημιούπολη Αγροτροφίας, Δασοκομίας και Κτηνιατρικής, η οποία είναι η μεγαλύτερη Πανεπιστημιούπολη αγροδιατροφής και δασοκομίας στην Καταλονία και μία από τις μεγαλύτερες στην Ισπανία. Σε αυτήν την Πανεπιστημιούπολη, το Τμήμα Επιστημών Φυτών και Δασών αναπτύσσει την έρευνα, τη διδασκαλία και τη μεταφορά τεχνολογίας στους τομείς της γεωργίας και της δασοκομίας. Σε αυτό το τμήμα βρίσκεται η Ερευνητική Ομάδα Ποιότητας «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Γεωργικών και Δασικών Παρασίτων», της οποίας το προσωπικό αναπτύσσει τη διδασκαλία, την έρευνα και τη μεταφορά τεχνολογίας σε στρατηγικές αειφόρου ελέγχου για τον έλεγχο των παρασίτων των οικοσυστημάτων δασοκομίας και αστικών χώρων πρασίνου. Η ομάδα διδάσκει επίσης στα πτυχία της Γεωπονικής Μηχανικής, της Δασικής Μηχανικής και συντονίζει το επίσημο διαπανεπιστημιακό μεταπτυχιακό στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παρασίτων.
Τα πεδία εξειδίκευσης του Ομίλου είναι η: • Αναγνώριση παρασίτων • Βιολογία και οικολογία των παρασίτων και των φυσικών τους εχθρών • Ανάπτυξη μεθοδολογιών για την παρακολούθηση των παρασίτων και των φυσικών τους εχθρών • Εφαρμογή βιώσιμων στρατηγικών καταπολέμησης παρασίτων • Βιολογική καταπολέμηση παρασίτων, κυρίως συντηρητικές και αυξητικές μέθοδοι. • Χρήση σημειοχημικών (φερομονών) για την παρακολούθηση και τον έλεγχο παρασίτων • Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της επιλεκτικότητας νέων μεθόδων καταπολέμησης παρασίτων. Η ομάδα έχει ένα ισχυρό επιστημονικό και τεχνικό υπόβαθρο στον έλεγχο των παρασίτων, όπως φαίνεται από: 1) τον αριθμό των επιστημονικών άρθρων, βιβλίων, κεφαλαίων βιβλίων και άρθρων και εγγράφων μεταφοράς, 2) τον αριθμό των συνεισφορών σε διεθνή και εθνικά επιστημονικά συνέδρια, 3) τα ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς, 4) ο αριθμός των συμφωνιών με ιδιωτικές εταιρείες, 5) οι αμέτρητες συνομιλίες και συναντήσεις στον αγροτικό, δασικό και αστικό τομέα.
Το Εργαστήριο Εντομολογίας του Τμήματος Επιστημών Φυτικών και Δασών θα ασχοληθεί κυρίως με δοκιμές, παρακολούθηση των kpi και με δραστηριότητες διάδοσης.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με 37 Τμήματα και 8 σχολές, είναι ένα Πανεπιστήμιο με τη δική του ταυτότητα και με εξέχουσα θέση στο εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας για 43000 φοιτητές. Το Εργαστήριο Εντομολογίας & Αγροτικής Ζωολογίας (ομάδα Καθηγητή Χρ. Αθανασίου) καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών θεμάτων που σχετίζονται με την Εντομολογία και ειδικότερα με τη βιολογία, την οικολογία και τη διαχείριση των εντόμων στα προ- και μετά τη συγκομιδή στάδια της αγροτικής παραγωγής. Ενδεικτικά, έχει συμμετάσχει τα τελευταία πέντε χρόνια σε πολυάριθμα διεθνή και εθνικά ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά τα έξι (6) εκατομμύρια ευρώ.
Τα τελευταία χρόνια, το εργαστήριο εργάζεται εντατικά για την εκμετάλλευση των εντόμων ως βιώσιμη εναλλακτική πηγή θρεπτικών συστατικών στις ζωοτροφές. Διαθέτει την τεχνογνωσία καθώς και τις εγκαταστάσεις και το εξειδικευμένο προσωπικό για τη μαζική εκτροφή εντόμων σε εργαστηριακή κλίμακα. Το Εργαστήριο Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων (NITLab), υπό τον αναπληρωτή Καθηγητή Αθ. Κοράκη, είναι ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο οικοσύστημα πειραματισμού και έρευνας. Βασικό ερευνητικό εργαλείο είναι η πειραματική υποδομή NITOS, η οποία επιτρέπει τη μελέτη και αξιολόγηση νέων τεχνολογιών δικτύου σε πραγματικό χρόνο, δίνοντας τη δυνατότητα από το 2008 σε ερευνητές από όλο τον κόσμο να έχουν εξ αποστάσεως πρόσβαση και να μελετούν πρωτοποριακά δικτυακά συστήματα σε ρεαλιστικές συνθήκες. Επί του παρόντος, είναι μια από τις μεγαλύτερες υποδομές στην Ευρώπη και μέρος της μεγαλύτερης ομοσπονδίας δοκιμών Internet Next Generation (NGI) (π.χ. Fed4FIRE, OneLab) και προσφέρει ένα ολοκληρωμένο πειραματικό οικοσύστημα 5G σε ερευνητές σε όλο τον κόσμο. Το NITLab συμμετέχει σε μια σειρά από καινοτόμα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα που βασίζονται σε τεχνολογίες διασύνδεσης 5ης γενιάς, ενσωματώνοντας υποδομές δικτύου με κατανεμημένη αποθήκευση δεδομένων και ανάλυση, για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών σε πραγματικό χρόνο. Το NITLab έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη νέων επιλογών ΤΠΕ για έξυπνες εφαρμογές γεωργίας μέσω διαφόρων εθνικών έργων.
Τα δύο εργαστήρια είναι πολύ αποτελεσματικά σε εφαρμογές τηλεπισκόπησης στον αγροτικό τομέα και θα διασφαλίσουν την αποτελεσματική διαχείριση του έργου σε όλα τα επίπεδα όπως επίσης και θα συμμετάσχουν σε δοκιμές με παγίδες, σε δραστηριότητες τεχνικής καθοδήγησης, παρακολούθησης kpi και διάδοσης των δράσεων του έργου.